“In jouw vorige column schreef je over de eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Ik zou willen dat ik überhaupt eens een sollicitatiegesprek zou hebben. Ik solliciteer veel maar mijn leeftijd (48) speelt mij parten.”

Jouw reactie is niet de enige die ik kreeg, er zijn meer mensen die hetzelfde ervaren. “Werd ik maar eens uitgenodigd, dat zou al mooi zijn.” Natuurlijk is het niet de meest gunstige situatie op dit moment, de arbeidsmarkt voor de oudere werkzoekende. Ik realiseer me dat het niet meevalt als je veel solliciteert en steeds nul op het rekest krijgt. Ondertussen maak je je zorgen om de financiële situatie en moet je je best doen om positief te blijven, anders wordt het helemaal een lastig verhaal.

Er zijn adviezen genoeg voor de werkzoekende, maar er is er nog steeds één die er bovenuit springt. Zoek het in je netwerk. Netwerken levert vrijwel altijd iets positiefs op. Hier heb je niet te maken met afwijzingen en een alles of niets afvalrace waarbij er maar één de gelukkige kan zijn. Netwerken gaat over advies, informatie en verwijzingen. En dat is nu een groot voordeel van ouder worden, je netwerk is ook groter dan die van een 30 jarige. De meeste mensen staan er niet bij eens bij stil hoe groot dat netwerk eigenlijk is. Oude werkgevers, contacten via school, sport, vrienden en kennissen, contacten via de kinderen, verenigingen etc. Breng dat maar eens in kaart, je zult verstelt staan. Dat vraagt trouwens nog best wat energie en discipline. Weet daarnaast goed wat je zoekt. Maak dit zo concreet mogelijk. Het is verleidelijk zoveel mogelijk mensen die je kent te vragen: “Áls je nog eens wat hoort of weet, denk dan aan mij“. Dat helpt niet. Geef duidelijk aan wat je wilt. Beter twee of drie mogelijkheden noemen dan het in het vage houden. Dat klinkt misschien als een beperking maar het levert uiteindelijk veel meer op. Samengevat is de kern: Weet wat je wilt, wat je onderscheidt en vertel anderen concreet wat je zoekt. En echt, de voorbeelden van succes zijn er.

Zorg ondertussen goed voor jezelf. Houd vaste dagen aan om bezig te zijn met solliciteren. Focus op constructieve gedachten. De constructieve manier is door te focussen op ‘Hoe’ en ‘Wat’. “Hoe kan ik terwijl ik reëel naar de situatie blijf kijken, focussen op het creëren van een oplossing?” Zorg daarnaast voor ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan. Deze ontspanning zorgt ook weer voor een positieve eerste indruk, ook bij het netwerken.

Eerder verschenen in Tubantia