Ik ben door de eerste ronde bij mijn sollicitatie. Nu krijg ik een informeel gesprek met het team. Ik zie er tegenop. Hoe bereid ik mij hierop voor?

Ik kan mij voorstellen dat het spannend is. Je krijgt misschien visioenen van het samenstellen van de teams, zoals vroeger bij gym op school. Voor iedereen, met uitzondering van de echte sportivo’s, een enerverend gebeuren. Jij zit straks met een aantal toekomstige collega’s om tafel die willen weten of de “klik” er is. Onder het genot van een kopje koffie wordt jij onder de loep genomen. Prima dat het gebeurt, maar er zit wel een addertje onder het gras. In het algemeen hebben we een klik met mensen waar we onszelf in kunnen herkennen. Waar we overeenkomsten mee hebben. Het is heel menselijk iemand te selecteren die op ons lijkt. En dat is bij een team waar wat meer routinematig werk is, als het bijvoorbeeld gaat om de controle van de administratie, prima. Dan is het vooral belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het ideale teamlid is dan vooral sociaal vaardig, vriendelijk en emotioneel stabiel. Goede teams hebben sowieso goede sociale vaardigheden. Maar wanneer het werk erg afwisselend en complex is, bijvoorbeeld als je een nieuw product moet ontwikkelen, dan is een team met veel diversiteit, zo blijkt uit onderzoek, veel succesvoller. Juist dan kun je vanuit meerdere invalshoeken naar een vraagstuk kijken en is de kans op tunnelvisie veel kleiner. Je kunt je afvragen wat er gebeurt was bij ABN AMRO als de raad van bestuur niet uit veel dezelfde mannen had bestaan.

Maar die verschillen zijn in de praktijk vaak lastig. Ben je als creatief denker net lekker op dreef, komt er een teamlid aan met vragen over, in jouw ogen, onbelangrijke zeurdetails. Lastig maar oh zo zinvol. In een goed functionerend team zijn de verschillende teamrollen aanwezig waardoor de teamleden elkaar kunnen aanvullen en tegenwicht bieden. Kijk bijvoorbeeld eens op internet bij de teamrollen van Belbin. Deze test zou je kunnen doen om wat meer inzicht te krijgen in jezelf.

Wat breng je mee, waar zit jouw toegevoegde waarde voor het team? Het gesprek is een mooi moment om ook van jouw kant eens te horen wat de doelstelling is van het team. Ik weet uit de praktijk bij het coachen van teams, hoe belangrijk dit is. En probeer er een beetje ontspannen in te staan. Om met Loesje te spreken: Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Dit komt de samenwerking in de toekomst alleen maar ten goede.

Eerder verschenen in Tubantia